After Work

Ni kanske tänker på öl med kollegor eller polare första fredagen efter lön. Så tänker inte jag, utan jag tänker ”äntligen en timme på kusten efter jobbet”. Jag har längtat så. Det är något visst med att just köra efter arbetet, åtminstone för mig. Det är hektiska dagar och råtthjulet snurrar, framförallt när jag är på väg att bli förälder. Det är många grejer som skall fixas och ordnas inför det nya äventyret. Min ventil är att komma till kusten och svinga spöet, om så bara för en timme, innan det mörknar.

Jag är lyckligt lottad som till ganska stor del kan styra över mina tider och dessutom har ett arbete där jag ser havet och dessutom ett par kända ställen om sikten är god. Idag var det alltså dags för årets första ”after work”. Äntligen några grader på rätta sidan om strecket, måttlig SV och mulet. Lågt vatten var känt, men jag lät mig inte nedslås.

På första stället, som inte syns från vägen, bytte jag om och gick ner till vattnet. Då jag inte visste om isen skulle bära eller ej, körde jag vidare. Isfritt, mer blåst och således mer rörelse i vattnet. Tänkte på en känd slogan för skraplotter: ”Plötsligt händer det”. Men inte idag.

20130129

Nästa gång tar jag med pannlampa, jösses vad snabbt det blir mörkt så här års.

Torrisvideo

När det nu har varit mer än tre veckor i sträck med minusgrader och jag inte har fiskat alls blir det lätt att man går nuts på sina flugfiske dvd´s. Maxat med vakande fisk gör att jag var tvungen att lägga ut en torrisvideo men jag lovar att skärpa mig och hålla mig säsongsvis hädanefter.

F-Deer

En oerhört enkel men fantastiskt välfiskande fluga som egentligen är en kombination av två befintliga mönster, eller en variant om ni så vill.

Krok: Maruto D04
Bindtråd: Benecci 10/0 brun
Undervinge: Två cdc fjädrar, naturfärgade
Övervinge: Hjorthår, naturfärgat

Dansken variant

Den väldigt ödmjuke och duktige danske flugfiskaren Morten Valeur har ett par riktigt klassiska och effektiva mönster på sin meritlista. Vad sägs om den mest använda gäddflugan av alla? Flashflugan! Eller den läckra stf baitfish som även går under namnet dansken efter sin skapares nationalitet. Här kommer en film med en variant på mönstret.

Krok Gamakatsu F314 # 2-10
Bindtråd Uni monofil, fine
Ögon/förtyngning Kulögon
Sidolinje Flashabou pearl
Kropp/vinge Stf Dub

Minusgrader…

…stoppar inte oss, iaf inte om vi har bestämt att träffas alla i Medfluga.se för en gemensam start på söndagen. Jeppe hade såklart dagarna innan kollat upp väderförhållandena och söndagen visade 0-grader ev någon plusgrad. Temperaturen i bilen på väg ut visade -5 grader men det kändes inte så farligt då det inte blåste så mycket och att vi var väl förberedda med kläder för att klara av ett par timmar. Långgrunt område som skulle fiskas av så några av grabbarna hade planerat och tagit med sig både stegar och backar för att slippa leta stenar att ställa sig på utan istället att ta med sig ‘stenen’ för att komma upp lite och slippa frysa lika mkt….

Pada tog en liten i andra kastet, Jens tappade en framför fötterna efter att han ‘skulle ta den på rullen‘ och vi andra bommar ett par hugg på 3 timmars fiske.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Minus 5 grader i luften, 1,6 grader i vattnet och svaga vindar från nord/ost. Optimala förhållanden m.a.o. för att sitta i soffan hemma och kolla på skidor….

//

När stänger systemet?

Detta galleri innehåller 2 bilder.

Ja vi vet redan, det är absolut ingen som behöver påpeka det för oss. Det allmänt kända faktum att vind från nordost sällan, eller kanske till och med aldrig är särskilt bra…åtminstone inte här på väst. Ändå var jag fast … Läs mer

Spots spots spots

Detta galleri innehåller 1 bild.

Ännu tidigare, ÄNNU mer peppade än igår, trillar jag och Martin ner mot kusten. Det är bättre läge idag, inget snack, mer vind, ett tätare tak av moln och liiite mindre folk. Efter första vändan kan jag inte ha mer … Läs mer