Gäddkarma

Jag har upptäckt att mina löften till mig själv kring hur och när jag ska fiska, snarare rör sig om väldigt suddiga riktlinjer. Som förra helgen, att jag aldrig ska fiska gädda i nordostvind. Eller denna helg, att jag aldrig kör till Blekinge under Blekinge gäddfestival. Jag är tydligen en väldigt svag människa och helt utan karaktär. Väderprognosen visade alldeles för bra indikationer för bra fiske så jag körde upp. ”The tactic man” hade som plan att försöka placera sig i områden med massa sten där jerkbåtarna (pun intended) inte kan komma in och skicka sina projektiler i nacken på mina slemmisar. Även besök på små obetydliga rev där fluga har fördelen att sväva ovanför tången ingick i planen.

båt (448x600)

I bilen på väg upp mot Blekinge såg jag för mitt inre hur jag poserade med minst en sju kilos inför de beundrande blickarna från bikinitjejerna på stranden. Planen var så säker att jag nästan trodde på den själv. Väl framme spolierades mina drömmar av synen som mötte mig. Vattenståndet var så lågt att revet där jag tänkte fiska var nästan torrlagt. Utanför revet var vattnet fullt av sjögräs som hade lossnat under nattens hårda vindar. Dessutom låg det fyra! båtar med jerks (pun intended again) i viken utanför. Tactic man is a looser! Hyffsat besviken kastar jag lite förstrött mellan klumparna av sjögräs för att skingra tankarna. Tydligen har spinnfiskarna missat en liten liten rackare som väljer min fluga istället. Inte konstigt med tanke på att den i princip var parkerad uppe på land.

Dagen förflöt på samma sätt. Uppsökande av flera grunda platser med sten ger den ena småfiskparkeringen efter den andra. En hel del fisk kliver på och nästan lika många missar jag. Smågäddor tenderar till att attackera mer våldsamt men missar oftare än större gäddor. De grundare spotsen gör också att virvlar syns oftare från den jagande fisken. Hur kul som helst! Vanlig hemtagning, virvel, man vet att en fisk jagar, tre snabba och uppehåll, sedan PANG! Funkar varje gång..

Det märks att det är tävling i trakten. Vid inte mindre än tre tillfällen blir jag avskuren eller blockerad av båtar som läser av min tänkta fiskesträcka. Stackare, att fiska under sådan stress att man måste ta till sådan taktik. Det ska sägas att jag inte är emot tävlingen. Jag tycker det är bra att skärgårdsgäddan syns och att den är värd att bevaras. Att det finns en ekonomisk vinst genom bevarad biologisk mångfald. Dessutom går tävlingarna allt mer mot bevarande av fiskbeståndet genom c&r. Jag personligen har däremot ingen lust att tävla i fiske.
För min del blir det bara smått den här dagen. Har inte ens ett foto på gädda den här dagen. Inte lönt att ta fram kameran liksom.. De större var helt enkelt inte inne på grunt vatten. Förmodligen var det låga vattenståndet boven i dramat. Sluträkningen blev tvåsiffrigt men jag byter gärna bort hur många små som helst för ett par med lite tyngd i. Den sista gäddan straffar mig för min hybris jag lyckades bygga upp under bilfärden upp. Den slänger sig kraftigt precis när jag släpper den från gälgreppet och gälräfständerna skär upp ring- och lillfingret. Dock upptäcker jag det inte förrän det börjar bli kladdigt och den vita fluglinan fläckas röd. Tur att det inte finns pirayor i skärgården..

blod (447x600)

En nia i nian..

Trots rådande gäddfestival i Blekinge så var det tvunget med några timmars fiske på lördagen. Första passet gick på förmiddagen, jag försökte vara på plats innan stället bombades av jerkbaits från deltagare i tävlingen. Det gick bra. Tre båtar hann med att passera i området. Jag gjorde mig så stor som möjligt för att skrämma bort de mest nyfikna båtarna. Det funkade… Efter att ha gått sträckan lite snabbt utan ett tillstymmelse till hugg så avbröt jag och begav mig hemåt. Kaffe skulle inmundigas.

På eftermiddagen var det dags igen. Jag åkte till samma plats. Vinden hade ökat en del, men det gräs som på morgonen störde lite lätt var nu mer eller mindre uppblåst på land. Några båtar såg jag inte av. När jag kom halvvägs på sträckan så fick jag första fisken. Den var i perfekt storlek för att mätta en 3,6 kg:s gädda i en halvtimme.. Faktiskt en av årets hittills minsta. Makalöst liten, nästan som en stor mört. Jag önskar den lycka till i livet…

När jag kommit till slutet av sträckan hände allt plötsligt. En gädda kom upp, ytterligare en och ännu en ville bita över min fluga i svart/guld. Gäddorna stod tätt. När jag på ett väldigt litet område hade tagit fem gäddor från knappa tre kilo och nedåt så klev något större på. Det stångades lite mer än vanligt. Den här är bättre tänkte jag, kanske en 6-7 kgs.. När fisken kom närmare så såg jag att den hade bra längd, bredden var det heller inget fel på. Den var helt klart större än 7 kg. Kan detta vara tian jag väntar på, nja, kanske inte ändå. När jag såg fisken, så såg den mig. Den vände tvärt och försvann utåt. Jag bände på rätt bra och lyckades nästan direkt att vända gäddan. Den vände inåt igen. Efter några mindre ”rusningar”, stånk och stön, den tog trots allt lite lina från mig, så kom gäddan in ganska snällt. Den vred och vände på sig lite men jag fick snart ett bra grepp i ena gällocket. Gäddan var min.

Jag vräkte upp vågpåsen från ryggfickan, pillade fram Samsonvågen från bröstfickan, petade varsamt in mrs pike i påsen och lyfte försiktigt. Vågen stannade på några hekto över nio kg. Påsen väger lite och jag kom fram till att gäddan väger någonstans runt nio kg blankt, kanske 8,8 kanske 9,2..?! Något hekto mer eller mindre spelar faktiskt mindre roll för mig i detta fallet, det är fortfarande tian jag är ute efter och vill ha.

Förresten, om någon hittar en Super Samson 20 kg på botten någonstans, så är den min..

/Ric

IMG_1826

Kan inte låta bli..

Hösten är här. Fy faan va skönt! Äntligen kan vi komma igång. Eftersom förra säsongens gäddfiske bara blev ett fåtal turer är självklart jag tokpeppad. Om man inte har provat eller upplevt när en stabil slempelle kliver på har verkligen missat något. För att citera Barry Reynolds i flugfiskefilmen in pursuit of the waterwolf, “they hit that fly with bad intentions”. Jag kan inte summera det bättre själv.
Premiärturen är redan avklarad. Jag och Rico var uppe i Blekinge förra helgen men trots fina förhållanden blev det inte riktigt som vi tänkt oss. Två snipor var resultatet och något och besvikna var vi nog allt.
Helgen därefter bjöd på nordostliga vindar och en strålande sol. Jag hade svurit att inte köra de meningslösa 40 milen t. o. r vid dessa förhållanden. Efter tre dagars flitigt läsande av satellitbilder och väderkartor satt jag och Jens i bilen på väg mot ett omöjligt uppdrag. Gädda på fluga. Frisk luft var målet, gädda var bonus.
Vad ska jag säga, tactic man is again a winner! Sex pikes upp på två man med en fisk på 5+ i topp. Jisses va pigga och feta de är så här års. Fina fighter och vi behövde bända rejält för att betvinga de tossiga tusentandade tokarna.
När femman klev på trodde jag att det var ett stabilt tånghugg. Att linan pekade åt vänster från linans normala bana avslöjade fisken. När man spänner upp ett klass 9 spö mot en sådan fisk och inget händer, vet man att det är en stabil tjej. Jens kommer till undsättning med assistans och service vid avkrokning. Hösten är här, vi är på g!

mms_img-727717466

Säsongsavslutning

Öringsäsongen lider mot sitt slut och några av de sista dagarna spenderades vid ån – eller iaf en heldag och 2 kvällar. Råån som levererat många fina öringar senaste veckorna levererade inte som hoppats sista dagarna.  Nätterna hade blivit betydligt kallare och öringarna var inte riktigt på hugget – visst en och annan lurades upp men överlag var det trögfiskat.

Råån är speciell – liten å med stor öring, fiskar på 84 cm, 86 cm, 91 cm hade landats under de senaste veckorna och åtskilliga fiskar däremellan – i en å som är 10 meter bred, flyter fram sakta genom tät skog. När fisken rör på sig så syns det tydligt genom rörelser på den annars blanka ytan – rörelser som ger hopp om att det finns fisk i närheten som mycket väl skulle kunna ta fluga när som helst – gör sig redo för att känna dragningen i linan – men det händer inte, inte under de här kvällarna. Jag kan inte ens skylla på att Råån är ett relativt nytt vatten för mig när jag får möjligheten att fiska med två rutinerade fiskare som mer eller mindre lever vid ån och kan alla hålor och ståndplatser – platser där det tas fisk – stor fisk!

Visserligen är säsongen över och nu väntar 3 månader innan fisket efter havsöring kan påbörjas igen. Inget att vara ledsen över i sig då det riktiga höstfisket närmar sig efter både Gädda uppe i Blekinge skärgård som bräckvattenabborren. Två fantastiskt roliga arter att flugfiska efter – Personligen ser jag mest fram emot fisket efter abborren – en 2 kilos borre hade inte varit fel. Vi vet att dom finns där!

Ån 1 Ån 2 Ån 3 Ån 4

 

// Robert