Bornholm

Redan innan havsöringssäsongen hade tagit slut nere i Skåne så planerade vi in ett besök till Bornholm för att förlänga säsongen lite men även för att få uppleva lite nya fiskevatten. Rapporterna från Bornholm lät lockande, mer eller mindre alla som varit över har haft bra fiske så självklart målades förväntningarna upp inför resan.

Veckan innan hade stormen passerat Sverige men vindarna var trots det starka från väst, syd/väst. När vi anlände till Rönne svängde vi förbi Sport&Dress, den lokala fiskebutiken för att få en lägesrapport. Vi blev informerade om att det skulle hållas en kustfisketävling på söndagen så ett tips var att ta någon av dagarna innan söndag uppe i Salene bukt, annars skulle där vara fullsmockat med folk på söndagen. Lättlurade som vi är så drog vi dit direkt, vi hade en halvdags fiske innan solen gick ner, varför chansa – blev norra delen av Salene som såg fantastiskt bra ut. Vi såg jagande fisk utom kastavstånd, vi bara väntade på att första fisken skulle smälla på, vilket inte hände.

Vi avslutade dagen med lite fiske strax utanför där vi bode i Snogebäck – även här riktigt fina spots.

Kvällarna blir rätt så långa när det blir mörkt strax efter kl 16 – det fanns således tid för att studera nya platser att för kommande dagar.

1390503_10151724567461592_383685268_n

Andra dagen började inget vidare – Jeppe blev hemkallad – så det blev raka vägen till färjeterminalen. Jag och SEB fick fortsätta fisket på egen hand, vi tog även den här eftermiddagen sikte på sträckan mellan Allinge och Gudhjem. Såg inget, kände inget på hela dagen förräns vi gjorde ett sista platsbyte – jäklars – head & tailande fiske precis utanför kastavståndet, kasta liiiite längre, bara lite till… hur mycket aktivitet som helst på den här platsen. Linan spänner upp och jag gör ett mothugg, den sitter där! Vår första Bornholmsörret är krokad, drillningen blir inte så dramatisk och fisken släpps snabbt tillbaka. Läge att testa den fantastiska vattentäta mobilen jag har – plåtar fisken under vattnet, ser bra ut. Fiskar vidare till mörkret kommer, inget mer! När jag skall visa bilderna till SEB så är telen död… batteriet slut? I med laddaren… händer inget. Den vattentäta telen är stendöd.

På väg hemmåt, hungriga efter att helt skippat lunchen idag – hittar ett ‘Burger’ hak som ligger precis vid vägen strax innan Nexö. 300g Ribeye på kalv, bärne, bakpotatis, ratatouille – tror inte jag käkat något så gott kött på väldigt länge. Helt fantastiskt – nästa gång vi besöker Bornholm är garanterat vi kommer tillbaka!

1425775_10151722686811592_1784226919_n

Sista dagen, dagen då 94 andra danskar skulle ut och fiska siktade vi in oss på sträckan syd om Gudjhem. En hel del fiskare ute, fantastiska lokaler, leopardbottnar, vikar – det skulle kunna smälla på en havsöring i varje kast kändes det som… men inte. Inte en fisk som vi varken såg eller kände. Det intressanta var dock  – som jag letade upp när vi kom hem igen – var att ingen av den 94 Bornholmsfiskarna hade anmält en endaste fisk i kustfisketävlingen, inte en e.n.d.a. fisk! Förhållandena var kanske inte de bästa men, något borde väl ändå ha kommit upp? Märkligt, men självklart en förklaring till att just vårt fiske var så trögt.

IMG_4697 (1)

Färjan hem gick 18:30 – Kaptenen informera om att det blåste 17 m/s, vågor på 2,5-3 meter. Han upprepade det där sista 2 ggr…. det gällde att hålla i sig mao!

En riktigt trevlig långhelg trots att fisket inte var det bästa vi upplevt, hur många fantastiska lokaler som helst och jag är övertygad om att jag kommer tillbaka hit, om inte senare i år när fisket ‘skall’ vara bättre eller tidigt i vår för att få revansch på den Bornholmska havsöringen!

// R

Lämna en kommentar